Naturalny produkt, jakim jest miód jednokwiatowy, nie bez powodu zyskuje swoich fanów – wyróżnia się barwą, smakiem i właściwościami. Jeśli szukasz wyjątkowego miodu, wybierz kasztanowy. Powstaje z nektaru kwiatów kasztanowca, a jego charakterystyczny smak i właściwości sprawią, że docenisz go i w kuchni, i w domowej apteczce. W codziennym menu może być stosowany na różne sposoby, zarówno w wersji surowej, jak i do przetworów, jako zdrowsza alternatywa cukru.
Choć wygląda jak naturalny i jest zaskakująco słodki, sztuczny miód to jedynie produkt zastępczy, który nie posiada żadnych właściwości zdrowotnych. Sztuczny miód z różnych powodów wciąż cieszy się popularnością i często trafia do koszyków podczas zakupów. Czy kiedykolwiek zastanawialiśmy się, z czego został zrobiony?
Właśnie się rozpoczyna sezon na kasztany jadalne – prawdopodobnie widziałeś już je w warzywniaku. Jeśli nie – rozejrzyj się następnym razem, bo warto. Nie tylko zachwycają delikatnym, słodkawym smakiem, ale również stanowią cenny dodatek do zdrowej diety. Kasztany jadalne są np. bogatym źródłem witamin z grupy B, które wspierają nasz układ nerwowy i poprawiają nastrój. Są także przykładem na to, że zdrowa żywność nie musi być nudna ani trudna w przygotowaniu. Kasztany świetnie sprawdzają się tak po prostu, jako przekąska, ale także jako dodatek do dań głównych i deserów.
Ich spożycie to prosta droga do rozwoju otyłości i miażdżycy. W innych krajach zakazano je już dawno - w Danii w 2003 roku, czyli 10 lat temu! W Polsce są nadal dostępne, chociaż w 2021 roku ograniczono dopuszczalną ich ilość. O czym mowa? O szalenie szkodliwych tłuszczach trans, które Polacy jedzą na kilogramy!
Cebula to nieodłączny składnik wielu potraw, ale czy wiesz, że sposób jej obróbki może wpływać na wartość odżywczą? Naukowcy ostrzegają przed zbyt długim smażeniem czy pieczeniem cebuli, co może prowadzić do utraty cennych składników. Niewłaściwe przygotowanie cebuli może przynieść więcej szkody niż pożytku. Niewłaściwa obróbka termiczna prowadzi do niszczenia witamin i związków mineralnych, które są ważne dla naszego zdrowia.
Historie celebrytów, youtuberów, osób publicznych, które bardzo dużo schudły zawsze skłaniają innych do zmiany stylu życia. Casey King to uczestnik programu “Rodzina wielkiej wagi”, który przez wiele lat zmagał się z ogromną nadwagą spowodowaną niezdrowymi nawykami żywieniowymi. Jeden wstydliwy incydent zmotywował 40-latka do tego, by odmienić swoje życie. King schudł ponad ćwierć tony i dziś jest nie do poznania.
Zakup wędliny nastręcza czasem nie lada trudności. Istnieje pogląd, że im droższa, tym zdrowsza. Rzeczywistość jest jednak taka, że jeśli nie wczytamy się w etykietę danego produktu, musimy liczyć się z tym, że nasz wybór to rodzaj ruletki. Może się uda, a może nie. Dobra jakościowo wędlina nie musi być bardzo droga. Tu chodzi o to, w jaki sposób została wyprodukowana, jaką ma zawartość mięsa i jakimi dodatkami ją "wzbogacono".
Szykuje się ogromna podwyżka cen tego produktu - z towaru popularnego stanie się on niemalże luksusowym. Mowa o maśle, które, zdaniem analityków, podrożeje nawet o 30 proc. Pytanie tylko, czy zastąpienie masła innym produktem nie będzie zdrowsze?
Owsianka to jedno z najzdrowszych śniadań, ale można je łatwo zepsuć - po pierwsze, nie każde płatki owsiane mają tyle samo właściwości odżywczych. A po drugie - bardzo ważne są dodatki do owsianki.
Witamina B12, inaczej nazywana kobalaminą, jest niezbędna w organizmie - uczestniczy w produkcji erytrocytów w szpiku kostnym, podziale komórek i syntezie DNA, odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Pierwsze objawy niedoboru tej witaminy mogą być bardzo niespecyficzne. Jak je rozpoznać? Jak szybko uzupełnić niedobory?
Polacy kochają zupy, a niekwestionowanym królem naszych stołów jest rosół. Jednak przez niewłaściwe przygotowanie ta pyszna i sycąca zupa może znacznie stracić na wartości, a nawet - stać się toksyczna. Wszystko przez jeden składnik,
Wakacje za nami, dzieci wróciły do szkoły. Przed nimi wiele wyzwań, w tym bardzo dużo pracy i nauki. A tu kluczowa jest dobra pamięć i koncentracja. Gdy nie zawodzą, przyswajanie wiedzy idzie jak z płatka. Funkcje dziecięcego mózgu można wspierać na wiele sposobów. Jednym z nich, wręcz kluczowym, jest zdrowa, dobrze zbilansowana dieta. Jest kilka takich produktów, które mają tu szczególnie znaczenie. Pediatra wskazuje, co teraz warto podawać dzieciom.
Gąska sosnowa (łacińska nazwa tricholoma matsutake) to grzyb należący do rodzaju opieńka. Jest przy tym jednym z najdroższych grzybów na świecie, a to ze względu na rzadkość występowania. Jego cena sięga nawet do 2 tys. euro za kilogram. Co wyróżnia gąskę sosnową?
Zapewne robiąc zakupy w jednym z dyskontów jak Biedronka, można natknąć się na produkty z kolorowym oznaczeniem Nutri-Score, które składa się z kodu oraz pięciu liter. To jeden z systemów oceny żywności. Ma on ułatwić konsumentom wybór najzdrowszych produktów. Opiera się on na znakach w kolorach od ciemnozielonego do czerwonego. Co oznaczają litery na produktach z Biedronki? Jak je czytać?
Ten problem dotyka wielu osób i zawsze jest niepokojący. Może być źródłem znacznego stresu, a także kompleksów. Choć przyczyny tego zjawiska są różnorodne – od niezdrowego trybu życia, przez hormony, aż po genetykę – często to dieta odgrywa kluczową rolę.Właściwe odżywianie może wspomóc włosy, wpłynąć na ich wzrost, wzmocnić strukturę i zapobiec nadmiernemu wypadaniu. Jeśli zależy nam na zdrowych, mocnych włosach, w naszym codziennym jadłospisie nie powinno zabraknąć kilku ważnych produktów.
Zielony koktajl warzywno-owocowy to coś, czego twoje jelita potrzebują. Wzmacnia odporność organizmu i przyspiesza usuwanie toksyn - dodatkowo przeciwdziała też zaparciom i poprawia kondycję skóry. A to wszystko dzięki witaminom i minerałom zawartym w koktajlu.
Gdy mamy chęć na zdrową przekąskę, często sięgamy po jogurt. Najlepiej naturalny, bo nie zawiera cukru, za to stanowi dobre źródło białka. Jogurty naturalne to także wapń i probiotyki, tak ważne dla naszego układu pokarmowego.Osoby, które dbają o formę, przeważnie sięgają po skyr, uchodzący za najzdrowszy z jogurtów, który dostarcza jednocześnie najwięcej wartościowych składników odżywczych. Ale ostatnio doczekał się silnego konkurenta. To serek kvarg.
Ile kawy dziś wypiłeś? Jedną, dwie filiżanki? Jeśli masz ochotę na więcej, to bez obaw. Eksperci ustalili, ile tego aromatycznego napoju możemy spożywać każdego dnia i to bez negatywnych konsekwencji.Warto podkreślić, że kawa to nie tylko używka, którą pijemy, by się "obudzić", nabrać energii, zmobilizować do działania. Zawiera w sobie wiele wartościowych składników odżywczych, a jej picie może przyczynić się do poprawy naszego zdrowia.
To jedno z naszych ulubionych dań o poranku. Jedzą je dorośli i dzieci, a specjaliści od żywienia podkreślają, że to bardzo zdrowy wybór. Dostarcza nam ważnych witamin i minerałów i daje energii na wiele godzin.Bywa jednak, że owsianka, bo o niej mowa, staje się obciążeniem dla naszego organizmu. A wszystko za sprawą nieodpowiedniego przygotowania i podania. Dowiedz się, jak serwować owsiankę, by służyła zdrowiu.
To jedne z naszych ulubionych owoców, ponieważ są smaczne, zdrowe i pożywne. Idealnie nadają na samodzielną przekąskę, ale często stanowią składnik przeróżnych deserów, owsianek, czy wypieków. Jak się jednak okazuje, niektóre osoby nie mogą sobie pozwolić na zbyt częste spożywanie bananów. Te owoce mają wysoki indeks glikemiczny, zawierają także dużo błonnika.
Czym jest bułka tarta? To... starta, ewentualnie zmielona, ususzona bułka, i tyle. Skład bułki tartej nie powinien więc w żaden sposób odbiegać od składu świeżej bułki. A gdy weźmiemy do rąk opakowanie takiego produktu, możemy się czasem bardzo zdziwić.Tak było w przypadku Katarzyny Bosackiej, dziennikarki i propagatorki zdrowego żywienia oraz świadomych zakupów. W mediach społecznościowych opublikowała skład pewnej bułki tartej. Wniosek jest jeden – lepiej samemu suszyć i trzeć.
Dieta ketogeniczna bije w ostatnim czasie rekordy popularności. To rodzaj diety niskowęglowodanowej, skupiającej się na spożywaniu małej ilości węglowodanów i zwiększeniu spożycia tłuszczu. Jej głównym celem jest wprowadzenie organizmu w stan zwany ketozą.Lekarze mają bardzo różne zdanie odnośnie stosowania diety ketogenicznej. Dr hab. n. med Joanna Popiołek-Kalisz, prof. UM odniosła się w mediach społecznościowych do stosowania diety keto w kontekście kardiologii. Czy ten rodzaj diety może zwiększać ryzyko udaru?
Lato w pełni. I choć z upałów cieszy się wiele osób, warto pamiętać o zasadach dotyczących nie tylko zdrowia, ale też odpowiedniego przechowywania żywności. Główny Inspektorat Sanitarny postanowił przypomnieć, w jaki sposób bezpiecznie przechowywać jedzenie, gdy za oknem temperatury wynoszą ponad 30 stopni Celsjusza. Komunikat GIS odnosi się przede wszystkim do bardzo wysokich temperatur, które wpływają niestety na bardzo szybkie psucie się produktów spożywczych.
Ten magiczny eliksir z powodzeniem może zastąpić botoks. Działa odmładzająco i sprawia, że skóra staje się gładka, zdrowa i promienna. Recepturę opracowała dietetyczka Maty Harrington i podzieliła się nią na TikToku. Jak przygotować eliksir młodości?
Ziemniaki same w sobie są bardzo zdrowe i pożywne. W Polsce dominują jako dodatek do różnych dań, ale jedno połączenie może powodować problemy żołądkowo-jelitowe. Mowa o połączeniu ziemniaków z tłustym mięsem, przez co proces trawienia spowalnia, a posiłek może zalegać i gnić w jelitach, powodując przykre dolegliwości.
To, po jakie lody sięgasz latem, może dużo mówić o twoim charakterze. Tak przynajmniej sądzi psychiatra - jego zdaniem ulubione smaki mamy zapisane w DNA.
Choć zdajemy sobie sprawę z tego, że masło nie jest najlepszym wyborem, to i tak najczęściej pojawia się w naszej kuchni. Warto jednak postawić na zamienniki masła, które są znacznie zdrowsze. Podpowiadamy, które produkty warto kupić podczas najbliższych zakupów.Dlaczego masło jest niezdrowe? W przeciwieństwie do tłuszczów roślinnych jest źródłem kwasów nasyconych i cholesterolu. Jeśli mamy problem z jego poziomem lub znajdujemy się w grupie ryzyka chorób kardiologicznych, powinniśmy znacznie ograniczyć jego spożywanie i sięgać po tłuszcze pochodzenia roślinnego.
Od dzieciństwa wpaja się nam, że masło jest zdrowe, a margaryna nie. Dietetyk dr Damian Parol sprawdził, ile w tym prawdy. Wyniki jego "śledztwa" mogą szokować.Dr Damian Parol to znany w mediach społecznościowych dietetyk. Jego profil na Facebooku śledzi ponad 70 tys. osób. Oto co miał do przekazania na temat masła i margaryny.